Hvilke Proteiner Virker Bedst?

Du ved sikkert allerede at din krop skal bruge ekstra protein for at opbygge muskelmasse.
Men hvilket protein skal du bruge? Hvordan ved du at det du bruger er af høj kvalitet?
Er det producentens navn som afgør kvaliteten, er det hvilken type protein der anvendes eller er det fremstillingsmetoden som afgør proteinets kvalitet?

Som forbruger skal du være opmærksom på at de fleste firmaer vil fremstille billigt, men sælge dyrt. Derfor er en basal viden om proteintyperne vigtig, så det bliver lettere at sortere god kvalitet fra dårlig.

Nedenfor er de forskellige proteintyper bedømmet efter kvalitet, pris og effekt. Den dårligste står først og den bedste til sidst.


Valle protein koncentrat (Whey Protein Concentrate)
Indeholder optil 85% protein, resten er laktose, fedt og fugt. Det kan du også se ved at konsistensen er ligesom fugtigt strandsand.

Proteinet er denatureret, dvs. dens naturlige struktur ødelagt og dermed forringet biotilgænglighed. Dette protein anvendes også som proteinkilde i grisefoder og i færdigretter. Det er billigt at fremstille og derfor et hyppigt anvendt proteinpulver hos proteinproducenter.

Proteinkoncentrat anvendes ofte som billig "udfyldningsingrediens" i proteinpulver. Hvis du ser ordet "koncentrat" i indholdsfortegnelsen bør du ikke købe produktet. Risikoen er alt for stor for at du betaler for meget, for noget der giver en begrænset effekt.
Den høje mængde laktose kan tilmed give mavegener og væskeansamlinger.

Karakter: * (5 stjerner er den højeste karakter)


Kaseinat (Ca-, Na- eller K)
Indeholder op til 92% protein, med et minimum af laktose og fedt. Det er normalt bare kalciumkaseinet som anvendes i kosttilskud fordi natrium- og kalciumsaltet ikke er velegnet til at indtage i høje doser (og desuden smager det også dårligt). Kalciumkaseinet er af nogenlunde samme kvalitet som proteinkoncentrat, dvs. denatureret (ødelagt) protein.

Kasein er et billigt protein, på sammen niveau som proteinkoncentrat, men har fordelen at den forsinker optagelse af aminosyrer, hvilket giver en antikatabolsk effekt, frem for en anabolsk. Dette kan udnyttes i proteinpulver hvor man blander f.eks. kasein med proteinkoncentrat.

Karakter: **


"Hurtige" og "Langsomme" proteiner.
Inden for forskning har man længe vidst at proteiner har forskellige fysiokemiske egenskaber. F.eks. varierer fordøjelseshastigheden kraftigt mellem Valle Protein Isolat og Kaseinater. Lige som med kulhydraternes "Glykæmiske Indeks", kan man sige at proteiner har et lignende indeks, men som måles i hvor hurtigt aminosyrerne går ud i blodet efter at man har indtaget det respektive protein. Vi kalder det "Nitrogeniskt Indeks" fordi vi enkelt kan måle det gennem mængde af ilt i blodet.

De hurtigste proteiner er hydrolyseret mikopeptider, som giver en kraftig men kort anabolsk effekt (og endnu bedre end rent glutamin), siden kommer Protein Isolat. Laveste Nitrogeniske Indeks har kasein, som har en tilbøjelighed at klumpe sig sammen i mavens sure omgivelser, hvilket forsinker optagelsen. En forsinket optagelse har flere fordele, bl.a. at kroppen får en jævn strøm af aminosyrer i blodet og at det modvirker muskelkatabolisme. Ved at kombinere forskellige proteinfraktioner med forskellige "indeks" kan man opnå en totalt set bedre muskelopbyggende effekt, da man dels får de "hurtige" proteiners fordel og dels de "langsomme proteiners" muskelbesparende effekt.

Karakter: ***


Valle Protein Isolat (Whey Protein Isolate)
Indeholder op til 92% protein, og stort set intet laktose og fedt. Fremstillingen af Protein Isolat kan variere, men er normalt skånsom. Den mest almindelige metode er en kromatografisk separeringsproces hvor proteinet passerer en ionudbytningarkolumn. Denne metode, bedre kendt som "ion-exchange" (sjovt nok skriver en del firmaer at dette er "ioniseret valle", hvilket naturligvis er forkert), isolerer først og fremst en proteinfraktion kaldet betalaktoglobulin som har et højt indhold BCAA, glutamin og glutamat.

De bedste valleproteiner isoleres med membranteknik, bl.a. ultra- eller mikrofiltrering som ikke fjerner beta-laktoglobulin, og andre proteiner såsom alfalaktalbumin, immunoglobuliner, glykomakropeptider m.fl.

Valle Protein Isolat er virkeligt et godt proteintilskud. Det ligner overhovedet ikke protein koncentrat. Protein Isolat optages hurtigt og giver hurtig tilførsel af aminosyrer i blodet. Protein Isolat anbefales direkte efter træning. Hvis du tilføjer ca. 100 gram kulhydrater er du selv bedre dækket ind end med Weight Gainer!

Karakter: *****

Ingen kommentarer: